A virgácsról

A virgácsról

December ötödike a családunkban mindig kisebb őrületben telik. A gyerekek ugyanis annyira fel vannak spannolva a várakozástól, hogy az órák előrehaladtával egyre őrjítőbben viselkednek – főleg egymással. Tegnap a helyzet odáig fajult, hogy a férjemmel kénytelenek voltunk bedobni a szülők évente egyszer használható csodafegyverét, a Mikulást. Mármint hogy a Miki bácsi majd nem hoz ajándékot, csak virgácsot.

Lett is pánik. Előbb a lányom pityergett, aztán a fiam, közben folyamatosan veszekedtek és következményekért a másikat okolták fennhangon sorolva annak „bűneit”. Mikor végre már túl voltak a rendrakáson és a kádban ültek, a fiam még mindig kicsit szipogva közölte, hogy őt végülis nem zavarja, ha a Mikulás csak virgácsot hoz, mert majd abból is alkot valamit.

És mi történt ma reggel? Volt ajándék, de volt virgács is. A lányom szerint ez nem volt igazi virgács, mert aranyból volt. A fiam meg a sajátjából azonmód készített magának egy lovat. És csodálatosak voltak egész reggel.

Az egésznek persze több tanulsága is van, de mivel az ügyfeleimet is rendszeresen érik kisebb-nagyobb támadások, ezért szövegíróként nekem a legfontosabb a fiam hozzáállása volt. Hogy oké, ha jön egy negatív kritika. Hogy nem kell félni tőle. Hogy a magunk javára kell fordítani. És hogy ilyenkor különösen fontos, hogy ne (csak) az érzelmek vezéreljenek.

Ha érkezik egy negatív visszajelzés, mindig érdemes kicsit hátrébb lépni, eltávolodni a helyzettől, nehogy indulatból reagáljunk. Ha kipulzáltuk magunkat, már lehet kérdéseket feltenni és gondolkodni. Mi is történt valójában? Mi és hol hangzott el? Milyen szándék vagy sérelem vezérelte a kritizálót? Mi lehet igaz és mi nem az egészből? Vajon ezek a gondolatok felmerülnek másokban is? Hogyan javíthatnánk tartósan a helyzeten? Milyen lehetőségeket ad nekünk ez a bírálat? Mit és hogyan kommunikáljunk az egészről?

A virgács éppúgy lehet letaglózó, ahogy inspiráló. De hogy a kettő közül melyik, az leginkább rajtunk múlik.

By |2018-12-26T12:24:04+00:00december 6th, 2018|Categories: Így megy ez, Inspiráció|Tags: , , , |0 Comments