A kopasz és a fodrász

//A kopasz és a fodrász

A kopasz és a fodrász

A minap egy nagyforgalmú és kissé személytelen szalonba mentem, hogy újra kezelhetőbbé tegyék a loboncomat. Miközben megszabadultam a tincseimtől, a szomszédos tükör elé egy szinte teljesen haj nélküli férfit ültettek le. Aztán olyasmi történt, ami engem egészen elbűvölt.
A fodrász – aki láthatóan nem most kezdte a szakmát, és valószínűleg történt is már pár lélekromboló esemény az életében – először apró, finom mozdulatokkal visszanyírta az alig látható hajat – úgy három milliméteresről kettőre. A hölgy gondosan ellenőrzött szinte minden egyes hajszálat, hogy egyforma hosszúak legyenek. Ezt követően a férfit átültette a mosóba, ahol vastag habbal borította be a fejét, finoman átdörzsölte, majd leöblítette. Az úr ezután fejmasszázst kapott, de nem ám olyat, amit mi, átlagos hajú vendégek. Őket nézve már szinte arra vágytam, bár én is kopasz lennék. Amikor az éltes fodrászhölgy ezt is leöblítette, a vendég visszaült a tükör elé. A fodrász megszárította a haját, vagyis inkább a bőrét, s közben gyengéd mozdulatokkal meg-megsimította a szinte teljesen tar fejet.
Megható volt látni, hogy a fodrász milyen figyelmet fordított erre a majdhogynem kopasz főre. Mert pontosan tudta, hogy ennek az ismeretlen férfinak nem elég csak úgy egy géppel körbenyírni a fejét, amit akár otthon is el lehet intézni. Nem, ez a férfi ezt nem akarta két perc alatt letudni, ő valami többre vágyott. Talán arra, hogy egy régvolt üstök emlékét is ápolhassa. Hogy megkapja a reményét annak, hogy a még meglévő hajszálak már nem lesznek kevesebben. Vagy hogy bírálat nélkül elfogadják. Hogy a saját bőrén érezhesse: bár ő maga már nem a régi, s talán kicsit esendőbb is lett, de attól még szerethető és megérdemel olykor egy kis extra a törődést.
Csodálatos élmény volt megfigyelni, ahogy ez a fodrászhölgy LÁTTA a vendégét. Már csak azért is, mert lényegében én is erre törekszem szövegíróként. Meglátni azokat, akik hozzám fordulnak. Hallani, amit mondanak. Megérteni őket. És végül olyan szöveget írni, amire VALÓJÁBAN szükségük van.
By |2018-12-26T12:12:19+00:00október 20th, 2018|Categories: Inspiráció|Tags: , |0 Comments