Sablonok és sémák

//Sablonok és sémák

Sablonok és sémák

Az ember életében igen fontos szerepet játszanak a sémák. Egyrészt a sémák segítenek nekünk értelmezni a világot, másrészt pedig amiről kevés az ismeretünk, azt az általunk ismert sémák segítségével egészítjük ki.
A szövegírás folyamatában is én is használok ilyen sémákat. Ezek részben enyémek, részben pedig másoktól tanultam őket. Akárhogy is: mindig hasznos sorvezetőként szolgálnak, ha éppen megakadok egy ponton, netán éppen azt sem tudom, hogyan kezdjek hozzá az egészhez. A sémák jó barátaim tehát, velem vannak, kisegítenek, támaszkodhatok rájuk.
De ha CSAK sémákban gondolkodnék, nem ismerhetném meg jobban a világot. Még önmagamat sem. És állítom: csak sémák alapján nem lehet jó szöveget sem írni. Ha a szöveg mögött nincs valami sajátos, emberi, valami személyes, akkor az bárki műve lehet. Persze ha vannak jó sémáink, sablonjaink, akkor könnyebb írni, vagy legalábbis bizonyos szintig elsajátítható és fejleszthető ez a készség.
Ahhoz viszont, hogy a szöveg egyedivé váljon, szükséges valami többlet. Ez a többlet pedig magából az alkotóból fakad. Szerintem az a jó szövegíró, aki képes kilépni a sablonok kínálta biztonságos keretekből és nem fél a saját tapasztalatai, tudása és személyisége révén egészen más szemszögből láttatni, érzékeltetni egy témát.
Én legalábbis igyekszem ilyen szövegíró lenni.
Együtt létezem a saját sémáimmal és sablonjaimmal. Hálás vagyok értük, hiszen sokszor ők adják az origót az adott szöveghez. De egy ponton mindig összeszedem a bátorságomat, hogy végül elengedjem őket. És ilyenkor mindig reszkető örömmel figyelem, ahogy a kezdetben biztonságos keretek között tartott szavak egyszer csak önálló életre kelnek, és kifejlődik belőlük valami valóban ÚJ.
By |2018-12-26T12:11:47+00:00október 6th, 2018|Categories: Így megy ez|Tags: , , |0 Comments