Kösd ki magadból a feszkót!

/, Lelki béke/Kösd ki magadból a feszkót!

Kösd ki magadból a feszkót!

Az internet a minap tele volt azzal, hogy a finn olimpiai csapat kötéssel vezeti le a stresszt. A „kis színes” kategóriába tartozó hír körbejárta a világot, aztán mindenki el is felejtette. Pedig a témára érdemes több időt szánni, hiszen a kötés – persze a horgolás, a hímzés is – kiváló feszültségoldó lehet nem csak extrém helyzetekben. Mire képes tök átlagos kezekben a kötőtű? Összeszedtem nektek, hátha ti is kedvet kaptok.

Egy sima, egy fordított, szál előre, most két szemet egybe, egy sima, egy fordított, szál hátra, most egyet szaporítok kettőre, megint egy sima, egy fordított… – nem is olyan bonyolult az egész, de mégis milyen fókuszt igényel. Kötés közben az ember koncentrál, a figyelmét a jelenben tartja, ténylegesen azzal foglalkozik, amit épp csinál. Még az egyszerűbb minták kötése közben is észrevehető, hogy az ember teljesen más tudatállapotba kerül, lelassul, megnyugszik. Az összetettebb minták előállításához pedig már olyan figyelem szükséges, ami kizárja a többi, benyomakodni kész gondolatot, aggodalmat, így az ember kicsit távolabb kerül a hétköznapi kérdésektől, problémáktól. Az egész hozadéka pluszban maga az alkotás, hiszen előbb-utóbb elkészül a mű, akármibe is fogtunk bele.

A kötés ismétlődő folyamata olyan nyugodt állapotot idézhet elő, mint a meditáció és a jóga, de azoktól eltérően a kézimunka eredménye egy igen konkrét és gyakran hasznos termék is, ami a nyugalom mellé sikerélményt is ad, és az önbecsülést is fokozhatja. Az elmét lecsendesítő és azáltal a testet is ellazító kötés további nagy előnye, hogy szinte bárhol gyakorolható.

„A kötött holmik előállításának folyamata szinte teljesen beszippantja, elnyeli az embert, és egy hétköznapi meditációra alkalmas teret biztosít számunkra. Eközben összekapcsol bennünket egy örökséggel, amelyet ápolunk, és legvégül pedig egy olyan világgal, amelyet értünk, és ahol biztonságban vagyunk.” Rachael Matthew, a The Mindfulness of Knitting szerzője

Illusztráció: Abigail Halpin

A kötés tehát hatékony, könnyen hozzáférhető eszköz, amelyet bárki használhat a napi stressz kezelésére. De értékes önsegítő eszköz azok számára is, akik komolyabb mentális egészségügyi problémákkal küzdenek, esetleg szeretnének leszokni a dohányzásról vagy netán extrém stresszhelyzetben vannak mondjuk egy közeli rokonuk súlyos betegsége miatt.

A Cardiff Egyetemen 3500 ember – köztük jelentős számú klinikai depressziós – részvételével mérték fel a kötés hatásait pár éve. Az eredmények szerint minél gyakrabban kötögetnek az emberek, annál kiegyensúlyozottabbak és nyugodtabbak. A megkérdezettek 81% -a egyszerűen „csak” boldogabbnak érezte magát, míg a megkérdezettek 54% -a kifejezetten boldognak vagy nagyon boldognak érezte magát a kötés alatt és után. A kutatás alapján is úgy tűnik, hogy a kötés ritmikus, ismétlődő mozgása egyenletessé teszi a szívdobogást és a légzést, és segíti a szerotonin – a hangulat, a fájdalomérzet és az alvás szabályozását előidéző hormon – felszabadulását. Ez megmagyarázhatja, hogy a kötés miért javítja a hangulatot, adja a nyugalom érzését, sőt csökkenti akár a fájdalmakat is. A kötés tehát terápiás előnyökkel is járhat az elme és a test számára egyaránt.

Ha mindez esetleg még nem győzött meg, és esetleg úgy érzed, a kötés ciki, akkor jobb, ha tudod, hogy Ryan Gosling, Julia Roberts, Meryl Streep, David Arquette, II. Erzsébet királynő, Christina Hendricks, Uma Thurman, Katalin hercegné, Kristen Stewart és Ashton Kutcher is a rendszeresen kötögető emberek közé tartoznak…

„A Lars and the Real Girl forgatásán volt egy jelenet, ami egy olyan szobában játszódott, amely tele volt kötögető idős hölgyekkel. Egész nap forgattunk, így volt idő arra, hogy megmutassák, hogyan kell kötni. Ez volt az életem egyik legnyugodtabb napja. Ha meg kellene terveznem a tökéletes napomat, akkor ilyen lenne. Aminek a végén még eredménye is van. Méghozzá egy remek kis ajándék. Amit odaadhatsz valakinek, aki pont egy furcsa formájú, ronda kis sálat szeretne.” – Ryan Gosling, aki azóta is imád kötni

Forrás: Knit OmApartment TherapyThe New York Times – Well blog, GQ 

Nyitókép: Freepik

 

By | 2018-03-09T15:47:30+00:00 február 20th, 2018|Categories: Híres, Lelki béke|0 Comments

Leave A Comment

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.