Könyvajánló: Rend a lelke mindennek!

/, Otthonosan/Könyvajánló: Rend a lelke mindennek!

Könyvajánló: Rend a lelke mindennek!

Ami az otthoni rendet, rendszerezést és rendben tartást illeti, igencsak ellentmondásos figura vagyok. Egyrészt imádom a rendet, akkor érzem jól magam, ha minden átlátható és guszta körülöttem. Ugyanakkor meg anyukaként és feleségként néha úgy érzem, teljes szélmalomharcot folytatok ennek az állapotnak a megteremtéséért és legalább három perce való fenntartásáért. Amikor átköltöztünk végre az Ideális Otthonunkba, tudtam, hogy itt ez így nem mehet tovább, kell valami segítség, egy vezérfonal, amibe kapaszkodhatok. Meg is találtam Geralin Thomas nagyszerű könyvében.

Bár részben még mindig dobozokban lakunk, és folyamatosan alakul a lakásunk belseje, Geralin könyve máris hatalmas segítség ahhoz, hogy jóval tudatosabban alakítsam ki a környezetünket, a tárolóhelyiségeket, használjam ki a rendelkezésre álló tereket. Ugyan a költözés előtt hónapokon át selejteztem, még ezen a téren is tudott sok újat mondani, pedig én aztán nem vagyok egy kacathalmozó alkat, és ezt a remek tulajdonságomat igyekszem a család egészére kiterjeszteni 🙂

A könyvben az talán a legkellemesebb, hogy rendkívül empatikus. Az ember nem érzi koszhadt lúzernek magát, mert nem csillognak a porcelánok, és nem állnak vonalhoz igazítva a holmik a polcokon. Geralin megértően áll a kupiteremtőkhöz és szívből segít nekik úrrá lenni a problémáikon. Vicces és hasznos ábrákkal segít eldönteni, mit és miért érdemes kidobni, és hogy az egyéniségéből kifolyólag kinek mire érdemes ügyelnie a megtartom-kiselejtezem témakörben.

Apropó, ábrák. A könyvet csodásan illusztrálták, tele van első ránézésre nyálcsorgatónak tűnő, drága otthonok képeivel. De ha az ember jobban megnézi, semmi olyan nincs bennük, ami egyszerűbb anyagi lehetőségekkel ne lenne megvalósítható. Ma már olyan hatalmas például a tároló és rendszerező eszközökből a választék, hogy némi utánajárással remek darabokat lehet igen jutányos áron beszerezni. Sőt, egy részüket magunk is előállíthatjuk – amúgy is leselejtezett – anyagokból.

Számomra a legnagyobb homlokra csapós élmény az “admin-állomás” volt. Nálunk ugyanis kész katasztrófa mindig a napi posta, az intézkedést kívánó iratok, a hazahozott bizbaszok és az egyéb, zsebből előkerülő holmik és a hat szatyor mellett még kézben hazahozott mittudoménmicsodák lepakolása, kezelése és kellő pillanatban való megtalálása. Na, ebben tutira segíteni fog a családi naptár térbeli kiterjesztéseként is felfogható admin-állomás, már tudom is, hol fogom elhelyezni, ha végre eljutunk odáig.

A könyv szépen végigvezet az otthonunk mindenféle lehetséges helyiségén, és minden fejezetben kiemelt részt kapnak az adott térben könnyedén alkalmazható, egyszerű praktikák, amivel rendet lehet tartani. A kötet egyik nagy előnye egyébként is az, hogy remekül tagolták, így ha az embernek csak két perce van arra, hogy valami “életmentő” ötletet találjon, akkor is érdemes kinyitni a könyvet és meríteni belőle. A könyv végére Geralin számos tematikus check listet és tervezőt zsúfolt be, hogy ezzel is segítsen nekünk elérni a kívánt állapotot.

A legjobb az egészben, hogy mindaz, amit Geralin leír, nem csak száraz javaslatok vagy utasítások halmaza. Ez a könyv nem csak a rendrakásról szól, hanem emellett sokkal inkább arról, hogyan lehet az otthonunk rendezett ÉS jól használható ÉS derűs is egyben. Végülis ez az, amire mindannyian vágyunk, akárhol is lakunk, nem? 🙂

By | 2018-02-10T13:38:05+00:00 február 10th, 2018|Categories: Könyv, Otthonosan|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.